Tarihçe ve Genel Tanıtım

Kök Hücre Bilimleri Anabilim Dalı 2011 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü idari yapısı ve Kök Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi fiziki yapısı içinde Prof. Dr. Emin Kansu başkanlığında kurulmuştur. İlk lisansüstü öğrenci kabulünü 2011-2012 eğitim öğretim yılı güz döneminde interdisipliner nitelikteki Kök Hücre Doktora programına yapmış olup, Kök Hücre Bilimlerinde Temel Mekanizmalar, Doku ve Organ Kök Hücreleri, Kök Hücre Laboratuvar Yöntemleri, Rejeneratif Tıp ve Güncel Kök Hücre Uygulamaları I ve II, Kalıtsal Hastalıklar ve Deneysel Modellerinde Kök Hücre ve Mikroçevre, Mecmua Kulübü isimli derslerden oluşan ilk program Prof. Dr. Ayşen Günel Özcan, Prof. Dr. F. Duygu Uçkan Çetinkaya ve Prof. Dr. Türkan Eldem tarafından hazırlanmıştır. Yıllar içinde program yenilenerek güncel halini almıştır.  2015 yılında ise yüksek lisans eğitimi başlatılmıştır.  Kök Hücre Bilimleri Anabilim Dalı, kendi bünyesindeki kadrolu öğretim üyeleri yanı sıra Tıp Fakultesi, Eczacılık Fakultesi, Onkoloji Enstitüsü, Fen Fakultesi ve Mühendislik Fakultesi öğretim üyelerinin değerli katkıları ile Kök Hücre Yüksek Lisans ve Doktora programlarını yürütmektedir.

Anabilim Dalı’mızın amacı kök hücrelerin gelişimsel ve fizyolojik rollerini anlamak, günümüz kök hücre araştırmalarının gelecekteki tedavileri nasıl değiştireceğini anlatmak, kök hücrelerin tedavi için potansiyellerini ve sınırlarını anlayan, sorgulayan ve bu alanda yeni yollar açacak evrensel araştırıcılar yetiştirmektir.

Kök Hücre Bilimleri Anabilim Dalı’nda, sağlıklı ve hastalıklı mikroçevrede temel kök hücre moleküler biyolojisi ve biyokimyası araştırmaları, üç boyutlu kültür ve yapay doku geliştirme çalışmaları yanı sıra biyokimyasal ve genetik modifikasyonlar ile tedavi ve rejeneratif kapasitesi artırılmış kök hücre geliştirme çalışmaları yürütülmekte ve interdisipliner lisansüstü tezleri verilmektedir. Lisansüstü tez araştırmaları anabilim dalı öğretim üyelerinin yürütücülüğündeki ulusal ve uluslararası proje destekleri ile gerçekleştirilmektedir.

Anabilim Dalı Başkanlığını 2011-2014 yılları arasında Prof. Dr. Emin Kansu, 2014-2018 Prof. Dr. F. Duygu Uçkan Çetinkaya, 2018-2024 yılları arasında Prof. Dr. Ayşen Günel Özcan yürütmüştür. 2024 Mart ayından itibaren Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Betül Çelebi Saltık’tır.

Link:

Kök Hücre Yüksek Lisans Programı